3 tips om een metaaldraaibank te gebruiken

Met een metaaldraaibank is het mogelijk om cilindervormige metalen te bewerken. We spreken daarbij over een zogenaamde verspanende techniek waarmee het mogelijk is om symmetrische werkstukken te vormen. Er zijn vele soorten draaibanken te koop. Voor iedere toepassing en budget is er wel een specifieke draaibank te koop.

Tips bij het gebruik van een metaaldraaibank

Een metaaldraaibank is een zeer veelzijdige machine. Als je ermee aan het werk gaat, moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Wij hebben voor jou drie belangrijke tips.

Tip 1 Goede bevestiging

Zorg er altijd voor dat voordat je de machine aanzet en er een werkstuk op bevestigd, de metaaldraaibank je de nodige voorbereidingen hebt gedaan. Zet de steun voor de verschillende hulpmiddelen goed vast en verwijder alle spullen zoals gereedschap uit de directe omgeving van de machine voordat je met draaien begint. Let er altijd op dat het werkstuk dat je wilt gaan bewerken zeker niet te groot is voor de metaaldraaibank, maar ook niet te klein.

Let er daarbij ook goed op dat het werkstuk goed is bevestigd. Hierbij is het belangrijk dat zowel bankschroef als klem de juiste maat hebben, die in de juiste verhouding staat met het te bewerken werkstuk. Is het werkstuk goed bevestigd, draai het dan handmatig. Zo voorkom je dat je dat de metaaldraaibank op de juiste manier blijft functioneren.

Tip 2 Juiste draaisnelheid

Voor het juiste resultaat is het van belang om de draaisnelheid af te stemmen op het werkstuk waar je mee aan de slag wilt. Over het algemeen genomen geven draaibanken wel aan welke snelheid het meest geschikt is voor welke materialen en bewerkingen.

Ga je bijvoorbeeld voorbewerken, dan is een lagere snelheid ideaal. Bij het afwerken van een werkstuk draai je juist weer op een hogere snelheid. Wat sowieso belangrijk is, is dat je bij het draaien kwalitatief goed gereedschap gebruik dat scherp genoeg en goed gehoekt is.

Tip 3 Veiligheid

Zoals bij alle werkzaamheden met elektrisch gereedschap moet je bij het werken met een draaibank veiligheid altijd vooropstellen. Als je met een draaibank aan het werk gaat, lees dan voor goede de instructies ten aanzien van gebruik maar ook veiligheid. Draag tijdens het werken ook altijd een veiligheidsbril. Controleer ook goed of een werkstuk goed is vastgeklemd en let op loshangende kleding.

Kwaliteit en service

Als je op zoek bent naar een metaaldraaibank voor in je werkplaats, moet je zeker eens gaan informeren bij Crooijmans Machines. Zij hebben een groot aantal draaibanken in hun productaanbod opgenomen.

Deze zijn van Huvema, een zeer gerenommeerde leverancier van metaalbewerkingsapparatuur. De draaibanken staan bekend om hun lange levensduur. Je investering zal je dus zeker gaan terugverdienen. Daarnaast zijn ze uiterst nauwkeurig, hebben ze voldoende laadvermogen en zijn ze zeer stabiel.

Ook op het vlak van veiligheid hebben ze veel voorzieningen zoals een beschermkap een noodstop. Crooijmans verkoopt niet alleen maar verzorgt ook het onderhoud en de service op de apparatuur. Bovendien kunnen ze je perfect adviseren.