De geschiedenis van de koffiebonen

Koffiebonen hier vergelijken. Koffiebonen zijn uiteraard de bron voor het maken van koffie, de drank die in Nederland en in grote delen van de wereld volop gedronken wordt. Het woord ‘boon’ is echter misplaatst als het gaat om koffiebonen. In de koffieplant zitten steenvruchten die pitten bevatten. De steenvrucht zelf bestaat maar uit een dun laagje vruchtvlees en voor het grooste gedeelte uit een pit. Omdat deze pit zoveel op een boon lijkt zijn wij, en andere delen van de wereld, de pitten van die koffieplant koffiebonen gaan noemen.

koffiebonen

Het onstaan van het gebruik van koffie

In het algemeen wordt aangenomen dat koffiebonen voor het eerst werden opgemerkt en genuttigd in het gebied dat nu bekend staat als Ethiopië. Er zijn meerdere versies over het ontstaan van koffie zoals we het nu kennen maar waarschijnlijk nuttigden de mensen in dat gebied de koffie nog niet op de manier zoals wij het nu doen. Wel was het bekend dat koffie een geestelijke boost kon geven en het goed was om wakker en alert te blijven. De koffie werd vooral ingenomen door de bonen te koken in water en het dan op te drinken.

Het eerste begin van teelt en productie van koffie

Wat met meer zekerheid vastgesteld kan worden is dat het de Arabieren waren die als eerste geonnen met het telen koffieplanten. In eerste instantie werd geprobeerd om koffie geheim te houden omdat het geassocieerd werd met een bepaalde vorm van macht. Ondanks deze pogingen werd koffie al snel populair in de de meeste delen van de Arabische wereld. Vanuit de grote havenstad Mokka werden al spoedig ladingen koffie getransporteerd naar landen als Egypte en Syrië. Mokka is ook de naam van een bekende koffiesoort en deze soort is uiteraard vernoemd naar deze belangrijke havenstad. In delen van de wereld die bekend waren met koffie werd deze vaak verboden door Chirstelijke of Islamitische leiders. Dit kwam omdat ze een stimulerend en verslavend effect op de geest hebben. Tegenwoordig zijn deze verboden over het algemeen niet meer van toepassing.

koffiebonen

Koffie in Europa

Het duurde iets langer voor mensen in Europa ook konden genieten van koffie, het eerste koffiehuis werd in de 16e eeuw in Venetië geopend. Vanaf de 17e eeuw werd koffie bekend over de hele wereld. Onder andere Nederlandse en Engelse zeevaarders verspreiden de boon over de hele wereld. In tropische kolonies zoals Indonsië en Zuid-Amerikaans en Afrikaanse kolonies bleek de boon zeer goed te groeien. Amsterdam en Londen werden dan ook belangrijke handelshuizen voor koffie in Europa. Iets later wist de koffieboon ook de weg naar Brazilië te vinden, wat tot op de dag van vandaag de grootste koffieproducent van de wereld is.

Koffie-apparaten

In Nederland en andere delen van Europa duurde het nog een tijdje voordat koffie beschikbaar was voor het gewone volk. In eerste instantie was het een luxe die alleen de rijke elite zich kon permiteren. Vanaf de 19e eeuw werden espresso-apparaten ontwikkeld die het mogelijk maakten om slecht één kopje tegelijk te zetten. Koffie zetten volgens de Turkse methode was tot het begin van de 20e eeuw de meest gebruikte manier om koffie te bereiden. Daarna ging het hard met de ontwikkeling van koffie-apparaten. Zo werden de mokkapot en de snelfiltermachine in hoog tempo achter elkaar uitgevonden en in gebruik genomen, en wat later ook de koffiepadapparaten waarmee één of twee koppen koffie tegelijk gezet kan worden.