Het is niet leuk om aan te denken, maar veel ongevallen thuis betreffen kinderen. Jaarlijks komen gemiddeld 140.000 kinderen terecht op de Spoedeisende Hulp afdeling van het ziekenhuis. Dit zijn vooral kinderen in de leeftijdsklasse van 1 tot 4 jaar. Als je zelf kinderen hebt, of je werkt met kinderen, kan je een EHBO aan kinderen cursus volgen die zich speciaal specialiseert in het behandelen van noodgevallen waar kinderen bij betrokken zijn. Zo leer je de juiste hulp te verlenen tot de professionele dokters er naar kunnen kijken.

 

Wat wordt er tijdens de EHBO aan kinderen cursus behandeld?

Tijdens de cursus wordt er onderscheid gemaakt tussen baby’s en kinderen tot aan de pubertijd. Hierbij worden bijvoorbeeld kinderziekten besproken en gevaren die vooral op kinderen van toepassing zijn. Ook leer je hoe je preventieve maatregelen kan nemen zodat jouw kinderen minder risico lopen. Deze EHBO cursus leert je om te gaan met onder andere shock, onderkoeling, kneuzingen en botbreuken, insectenbeten, tandletsel en het drinken van giftige stoffen. De cursisten leren dit door in de praktijk te oefenen op elkaar of op poppen.

 

Waarom is EHBO op kinderen anders?

Er zijn zeker verschillen tussen volwassenen en kinderen wat betreft de soorten ongevallen en de manier van het behandelen. Het kinderlichaam is anders en kinderen moeten ook anders benaderd worden. Vooral bij baby’s zijn er andere handleidingen dan bij grotere kinderen, omdat deze bijvoorbeeld kleinere longen hebben in het geval van mond-op-mond beademing.

 

Vergoeden van de kosten

Als het voor jou relevant is om deze cursus te doen voor je werkgever, zal deze de kosten vaak dekken. Maar ook je zorgverzekeraar vergoed vaak de gehele kosten of in ieder geval een gedeelte ervan. Het is dus zeker de moeite waard dit uit te zoeken. Het diploma is een jaar geldig en moet voordat hij verlopen is met een herhaalcursus worden opgefrist en verlengd.