Geschikt voor de hobbyist

Böhler lasdraad

Las je af en toe wat voor de hobby dan is een RVS  Böhler lasdraad daar uitstekend geschikt voor, bij grote commerciële projecten worden er hoge eisen gesteld aan het eindresultaat. Hierbij is het verstandig goed op te letten op de spoelgrootte en de draaddikte, maar voor hobbymatig gebruik is een RVS lasdraad meestal al voldoende. Vaak lees je over lassen dat er gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken, het tegendeel is waar. Lassen wordt al toegepast sinds de bronstijd.

Ontdekken van lastechnieken

In de middeleeuwen waren de edelsmeden al bezig met het ontwikkelen van de lastechnieken, al werd er nog niet gewerkt met een  Böhler  lasdraad. Er werd net zo lang op twee hete delen gehamerd, tot de delen met elkaar werden verbonden. Harnassen en andere wapens werden in deze tijd zo gemaakt, elektroden maakten pas later hun intrede in het proces. Rond 1881 werd de elektrische boog ingezet, daar werd de booglastechniek uitgevonden met koolstofelektroden. Vanaf dit moment werden er flinke vooruitgangen geboekt in de lasprocessen.

Böhler lasdraad

Soorten lasdraden

Afhankelijk van de werkzaamheden die je gaat verrichten, heb je verschillende soorten lasdraden die je kunt gebruiken. Over het algemeen kunnen we ze onderverdeeld in een aantal groepen, aluminium lasdraad, gevuld lasdraad, rvs lasdraad, universeel rutiel lasdraad. Voor welke werkzaamheden je de draad gebruikt bepaald welke soort je nodig hebt. Natuurlijk zijn de materialen waarmee je werkt ook bepalend, evenals de kwaliteit die de las moet hebben. Ieder soort draad heeft zijn eigen unieke eigenschappen waarmee je kunt werken.