Hulp bij afgewezen schuldsanering

schulden

Wanneer je eenmaal tot je nek in de schulden zit, is het meestal erg lastig om hier weer uit te komen. Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel van niet aan werk kunnen komen, waardoor je alleen maar verder in de schulden zakt. In zo’n geval komt het soms voor dat je word kwijtgescholden van je schulden. Dat klinkt heerlijk, en dat is het ook, maar je komt niet gemakkelijk aan een dergelijke kwijtschelding. Er zijn echter wel dingen die je kunt doen om de kans op kwijtschelding voor jezelf te vergroten.

Verzoek tot kwijtscheldinggeld

Een verzoek tot kwijtschelding kan je doen bij de WSNP. Dit is een afkorting voor Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Wordt dit verzoek geaccepteerd, dan kan je beginnen met een schone lei. Natuurlijk is het ook mogelijk dat dit verzoek wordt afgewezen. Daarnaast komt het voor dat de schuldsanering wordt stopgezet. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld schulden hebt gemaakt die erg makkelijk te voorkomen waren, of doordat je niet genoeg verdient en je ook duidelijk niet genoeg moeite doet om dit wel te kunnen doen. Men moet er immers vanuit kunnen gaan dat je zelf ook je uiterste best doet om zo veel mogelijk uit de schulden te blijven. Het beëindigen van de schuldsanering is echter waarschijnlijk het laatste wat je wil. Je bent dan immers weer terug bij af, met alle schulden die je had voordat de schuldsanering inging. En deze keer zal je niet gematst worden door de WSNP.

Denk aan een advocaat

Wanneer je schuldsanering is afgewezen of gestopt, kan je de hulp inroepen van een advocaat. Deze kan in hoger beroep gaan, en alsnog pleiten voor ingang of voortzetting van jouw schuldsanering. Wat er gratis bijkomt wanneer je inderdaad een advocaat benadert, is dat deze gratis een WSNP pro-deo aanvraag voor je doet. Hierdoor krijg je toegang tot de aanvraag van de schuldsanering. Het is wel belangrijk dat je op tijd op een advocaat afstapt. De beroepstermijn is namelijk kort, waardoor velen net te laat zijn en hun kans om in hoger beroep te gaan verspillen.