Leer om je woede onder controle te krijgen via persoonlijkeeffectiviteit.nl

Woede is een gevaarlijke emotie, omdat de emotie zelf ontzettend intens kan zijn. Deze kan dan ook snel met je aan de haal gaan. De link tussen de woedeveroorzaker en de emotie hoeft soms ook helemaal niet terecht te zijn. Ook kan het zo zijn dat de link wel terecht is, maar dat de woede reactie zwaar overdreven is en daardoor ook totaal niet functioneel is. Je maakt het er voor jezelf alleen maar moeilijker door. Maar zoals gezegd is woede een emotie die, wanneer deze eenmaal op stoom is gekomen, lastig een halt is toe te roepen. Achteraf weet je met de ratio heel goed dat de woede bijvoorbeeld onterecht was of dat je veel te heftig reageerde. Soms weet je dit al als je door de woede wordt geleid. Je ratio is dan als een kleine piepstem op de achtergrond aanwezig die probeert om je tot rust te manen, maar je woede gevoel is ontketend en moet uitrazen. Als je je hier in herkent, dan heb je ongetwijfeld problemen met de woede onder controle krijgen. Dat komt waarschijnlijk omdat de methodes die je gebuikt om woede onder controle te krijgen dit soort uitbarstingen juist in de hand werken. Veel mensen hebben het idee dat woede onder controle krijgen synoniem is voor woede onderdrukken. Je kunt wel nagaan dat als jij er een gewoonte van maakt om die heftige emotie constant in de kiem te smoren en de kop in te drukken, dat het een kwestie van wachten is op het moment dat de woede explodeert. Je geeft de emotie geen ruimte, waardoor je uiteindelijke uitbarsting onvermijdelijk is. Daarom is deze manier van woede onder controle krijgen vaak verantwoordelijk voor het feit dat je boos wordt om niets. Een klein nietszeggend dingetje kan precies het druppeltje zijn dat die reeds gevulde emmer doet overlopen. Omdat je woede vervolgens zo disproportioneel is met de situatie, zal je je reputatie dus alleen maar schaden. Nu vraag je je misschien af of je dan de emotie altijd maar gewoon moet laten gaan. Moet je bij elk gevoel van boosheid dan maar gewoon boos worden? Aangezien je het niet moet opkroppen, lijkt dat de beste methode. Niets is echter minder waar. Het uiten van boosheid helpt jou misschien, maar het zal je reputatie op de werkvloer er niet beter op maken. Ook is boosheid vaak niet terecht, dus als je het altijd uit, uit je het ook vaak genoeg in situaties waarin je geen geldige reden hebt om boos te zijn. Hieronder lees je meer over de beste methode voor woede onder controle krijgen.

woede onder controle krijgen door afleiding

Als je op de site van persoonlijkeeffectiviteit.nl bent, dan vind je daar ook in het kort uitgelegd waarom uiten en onderdrukken geen goede methodes zijn voor woede onder controle krijgen. Tevens lees je meer over de methode die je juist wel kunt gebruiken voor woede onder controle krijgen. De beste manier van woede onder controle krijgen heeft alles te maken met afleiding. Door je van de emotie af te leiden, kun je de intensiteit van de emotie doen afnemen. 

Kijk voor meer informatie op persoonlijkeeffectiviteit.nl

Mocht je meer willen weten over de mogelijkheden, dan kun je terecht op de website van persoonlijkeeffectiviteit.nl. Hier kun je ook meer lezen over andere vaardigheden zoals: 

  • Gesprekstechnieken
  • Snellezen
  • Feedback geven