Sterk, licht koolstofweefsel

Koolstofweefsel is een soort doek dat is geproduceerd door het met elkaar verweven van sterke, stijve koolstofvezels. Het doek staat dan ook bekend om deze zelfde eigenschappen en wordt vaak gebruikt om voorwerpen te verstevigen waarbij het gewicht niet zwaar mag worden. Denk bijvoorbeeld bij het bouwen van vliegtuigen of boten. De romp van het vliegtuig of de boot wordt versterkt met behulp van koolstofdoek. Ook bij het vervaardigen van sportartikelen wordt graag gebruik gemaakt van dit materiaal.

Veelzijdig materiaal

Wat koolstofdoek een gewild materiaal om mee te werken maakt is dat het zo veelzijdig is. Naast sterk en licht, heeft het als belangrijke eigenschappen dat het elektriciteit kan geleiden en tegen zowel hoge als lage temperaturen bestendig is. Het doek is bestendig tegen belasting door druk, trek en buiging. Naast bovengenoemde toepassingen zijn er nog talloze anderen te bedenken. Zolang het maar gaat om het maken of bekleden van een vlak object. Dit in verband met de stijfheid van het doek, wat het minder makkelijk te vormen maakt.

Koolstofweefsel bij Compositesplaza

Koolstofdoek is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er onder andere verschillende diktes en sterktes beschikbaar. Afhankelijk van de grootte van het voorwerp bepaal je de afmetingen van het doek. Het smalste breedte die voorradig is bij Compositesplaza is 100 centimeter. De breedte kan oplopen tot 154 centimeter. Koolstofdoek wordt vervaardigd in verschillende patronen. De meest voorkomende zijn het vierkante en het keper weefsel. Daarnaast zijn er enkele meer speciale weefsels te verkrijgen.