Wat is een HDMI ARC kabel?

ru-connected-logo

Een variant op de HDMI kabel is de zogenaamde HDMI ARC kabel. ARC staat voor Audio Return Channel. Het is een extra functie die aan veel apparaten met een HDMI aansluiting wordt toegevoegd, maar veel mensen weten vaak niet eens dat ze het hebben, laat staan wat het nu precies inhoudt.

Wat is HDMI ARC nu precies?
ARC is een functie binnen HDMI die vanaf versie 1.4 ondersteund wordt. In eerdere versies is deze functie niet beschikbaar. Je kunt deze functie terugvinden op televisies, receivers en home cinema systemen. Het houdt in dat het geluid dat je via de televisie ontvangt, naar de home cinema set of de receiver gestuurd wordt en dat je het dan via de luidsprekers kunt horen. Omdat er ook geluid van de home cinema set of receiver naar je televisie gestuurd wordt, wordt het Return genoemd, het geluid gaat dus twee kanten op.

Losse kabels of slechts eentje?
Waar je eerder nog een aparte kabel hiervoor diende te hebben, kan dit tegenwoordig met 1 kabel geregeld worden. Je kunt alleen niet beide functies tegelijkertijd gebruiken, het geluid kan maar één kant tegelijk op. Groot voordeel is dat je als je in het bezit bent van deze functie, de afstandsbediening van de televisie ook meteen kunt gebruiken voor de home cinema set.

Werking HDMI ARC
HDMI ARC werkt op twee manieren. Bij de eerste manier wordt het geluid van de televisie via de HDMI ARC kabel doorgegeven naar je home cinema set en komt tot uitdrukking via de luidsprekers. In het tweede geval kun je van apparaten die je via een HDMI kabel met de televisie aangesloten hebt, ook het geluid laten weergeven door de speakers. Het laatste geval komt niet zo vaak voor in de praktijk, want veel apparaten hebben de mogelijkheid om ze direct aan te sluiten op de home cinema set zelf, zonder dat de televisie ertussen hoeft te zitten.

Wanneer dien je een HDMI ARC kabel te kopen?
Heb je een televisie met maar één HDMI uitgang, dan is het verstandig om een HDMI ARC kabel aan te schaffen voor een betere weergave van het geluid van je televisie door middel van de luidsprekers. Wanneer je dan een televisie aanschaft die een ARC ondersteuning heeft, dien je er wel rekening mee te houden dat het apparaat aan de andere kant dezelfde ondersteuning heeft, anders werkt het niet. Twee apparaten die met elkaar aangesloten zijn door middel van een HDMI kabel en die ARC ondersteund worden, zouden automatisch deze functie moeten weergeven, maar in sommige gevallen is een extra handeling nodig en dien je deze optie te activeren. Mocht het dan alsnog niet werken, dan heb je een extra HDMI kabel nodig, die de ARC functie in zich heeft. In principe beschikken alle HDMI kabels vanaf versie 1.4 over deze functie.

Oudere HDMI kabel
Heb je een oudere versie van een HDMI kabel? Dan kun je beter een nieuwe aanschaffen als je interesse hebt in deze functie. Hou er daarbij wel rekening mee dat het misschien niet op alle apparatuur werkt. De mogelijkheid bestaat dat je apparatuur deze functie niet ondersteunt en dan is de aanschaf van een dergelijke kabel zinloos. Bij RU connected kun je, tegen een schappelijke prijs, een HDMI ARC kabel kopen.