Wat moet ik doen om accountant te worden?

Accountancy is een vakgebied. Dit vakgebied houdt zich bezig met de financiën. Hierbij worden de financiën in kaart gebracht. Bij accountancy werk je aan het opstellen van jaarrekeningen en aan het opstellen van andere rapportages. Ook geef je advies op het gebied van financiën. Wanneer je een accountant bent dan houd je je bezig met samenstellen, beoordelen en controleren van de jaarrekeningen. Ook stel je de financiële overzichten op. Je beoordeelt deze financiële overzichten en controleert ze ook. Er zijn twee verschillende soorten accountants. Zo heb je namelijk de registeraccountant en een accountant- administratieconsulenten. In Nederland zijn deze twee titels wettelijk beschermd. Dit houdt in dat je een erkende opleiding gevolgd moet hebben om jezelf een account te noemen. Het is mogelijk om een cursus accountancy te doen of een opleiding op het mbo of hbo. 

Waarom accountancy studeren?

Er zijn verschillende redenen waarom ervoor kiest om accountancy te studeren. Het vakgebied verandert. Hierbij is de vakinhoudelijke kennis erg belangrijk. Dit blijft ook erg belangrijk. Het invoerwerk in het vakgebied wordt geautomatiseerd. Op deze manier wordt een accountant vaker ingezien als adviseur op bedrijfseconomisch en fiscaal gebied. Ook wordt de accountant vaker ingezet als adviseur bij automatiseringsvraagstukken. Veel mensen kiezen voor een accountancy opleiding, omdat de kennis en vaardigheden binnen dit vakgebied goed ontwikkeld worden. 

Opleidingen op het mbo

Op het MBO is het mogelijk om een opleiding te doen om een accountant te worden. De opleiding heet MBO Junior Accountant. Dit is een mbo-niveau 4 opleiding. Dit wil zeggen dat je allereerst een mavodiploma op zak moet hebben of je moet een mbo-niveau 3 opleiding afgerond hebben. Wanneer je de opleiding MBO Junior Accountant hebt afgerond dan kun je werken bij een accountantskantoor. Je kunt de inkoopfacturen en de verkoopfacturen boeken van een organisatie. Dit wordt gedaan in een boekhoudprogramma. Ook ben je als junior accountant verantwoordelijk voor het opstellen van de balans, winst- en verliesrekening en liquiditeitsbegroting. Tijdens de opleiding leer je om adviezen te geven over financiële vragen. 

Opleidingen op het hbo

Naast het MBO is het ook mogelijk om opleidingen op het HBO te volgen, om een accountant te worden. Op het HBO heb je de opleiding HBO Accountancy. Om deze opleiding te kunnen volgen zul je allereerst een HBO of vwo-diploma op zak moeten hebben. Op dit diploma moet wiskunde en economie opstaan, wil je de hbo-opleiding willen volgen. Op het HBO doe je er 4 jaar over om je diploma te behalen. Ook is het mogelijk om vanaf het MBO naar het HBO door te stromen om deze opleiding te volgen. De Hbo-opleiding Accountancy is een goede voorbereiding op een vervolgopleiding. Je kunt de vervolgopleiding accountants-administratieconsulent of registeraccountant volgen. Deze twee studies zijn te combineren met een baan. 

Basiskennis boekhouden

Met basiskennis boekhouden kun je de financiële administratie leren. Er wordt kennis gemaakt met de boekhouding. Ook krijg je door middel van de basiskennis boekhouding een goed inzicht op een eenvoudige en efficiënte manier. Dit inzicht krijg je in de verschillende boekhoudtechnieken. Je kunt met de basiskennis boekhouden zelf de boekhouding doen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Dit is niet alleen handig maar ook erg leuk om te doen. Het is dus belangrijk dat je de basiskennis hebt van het boekhouden.