Sommige bedrijven in Nederland zijn verplicht tot het aanleveren van rapportages in xbrl. Hiervoor moeten ze gebruik maken van de xbrl reporting tools. Dit is een verzamelnaam voor alle software dat gebruikt kan worden voor het aanleveren van xbrl rapportages.

Iedere bedrijf werkt anders en heeft dus een andere xbrl reporting tools nodig. Dit is allemaal afhankelijk van hoe groot het bedrijf is en welke software het al gebruikt. Voor de juiste xbrl reporting tools moet er gekeken worden wat het bedrijf allemaal nodig heeft en wat het al heeft. Dit kan de bedrijf zelf doen of ze kunnen een expert inhuren op het gebied van xbrl reporting tools.

In Nederland zijn er namelijk bedrijven die advies kunnen geven over het gebruik van xbrl reporting tools. Ze sturen dan meestal een consultant die komt kijken wat het bedrijf allemaal nodig heeft en welke software ze al gebruiken. Aan de hand van de verzamelde informatie kan er advies op maat worden gegeven over het aanschaf van xbrl reporting tools. Sommige van deze bedrijven bieden zelf ook totaal oplossingen voor xbrl reporting tools. Hierbij blijft de consultant een tijdje intern bij het bedrijf totdat alles perfect loopt en zijn diensten niet langer nodig zijn.